5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti olarak adlandırdığımız 5G teknolojisi yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir.
Tüm iletişim cihazları hücresel ağlar ile güçlü bir altyapıyla birbirine bağlanıyor. Bu altyapı ve kodları ise sürekli güncellenerek yeni bir altyapı hizmeti oluşturuyor. Yani bizim 4G’den 5G’ye geçişimiz bir altyapı güncellemesi demek oluyor.5G 4G teknolojisinin yaklaşık 10 katı kadar veri hızı sağlamaktadır. Hücresel ağların altyapısının sürekli olarak değişmesi ve buna bağlı olarak yeni kodlar üretilmesi ile veri akışının daha hızlı, güvenli ve kolayca sağlanması hedeflenmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi bu altyapı hizmeti bugüne kadar 5 kere değişti. Bu altyapı hizmeti her değiştiğinde yeni cihazların yeniden alımı anlamına geliyor.
5G’nin Getirdikleri
5G teknolojisi yanında birçok yeniliği getiriyor. Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik hizmetleri 5G ile günlük hayatın bir parçası haline geleceği düşünülmektedir. Örneğin bir basketbol maçını sahada izlemek ile telefonda 5G teknolojisi ile izlemek hemen hemen aynı olanağı sunar. 5G ile internet hızı tam olarak 1gbps olacak. Bu aslında muazzam bir olay. Yüksek çözünürlükte bir filmi indirmek yalnızca 10-15 saniye alacak. 5G’nin diğer amaçlarından biri ise akıllı telefonları elinizden geldiğince diğer akıllı cihazlara hızlıca bağlamak. Böylece tüm cihazları tek bir elden yönetim mümkün olacak. İnternet sitelerinin yüklenmesindeki gecikme tamamen bitecek. Şu anki gecikme 100 milisaniyeye kadar uzanırken 5G ile birlikte bu süre birkaç milisaniyeye düşeceği söyleniyor. Bu yeni nesil teknoloji ile evler, işyerleri ve şehirler birbirine daha da hızlı bağlanacağı aşikar. Şu an kullandığımız 4G’de 1gbps hıza ulaşmak mümkün. Fakat çoğu zaman bu maksimum hıza ulaşmak olanaksız gibi.
5G ve Koronavirüs
5G teknolojisinin koronavirüsü yaydığı söylentisi etrafta dolanıyor. Ancak bilim insanları bu söylentinin saçma olacağını söylüyor. Ayrıca bu söylentiler nedeniyle Avrupa’da bazı baz istasyonlarına saldırı olduğu haberleri geliyor. Kablosuz ağların insanlar üzerindeki sağlığı olumsuz etkilediği inancı da yaygın durumda. Fakat yapılan araştırmalar bu olguyu hiçbir şekilde desteklemiyor. İrlanda, Kıbrıs ve Belçika’da bazı baz istasyonlarına saldırılar yapıldı. İngiltere’de ise 50 baz istasyonuna bu nedenlerle saldırılar düzenlendi. Aynı zamanda ülkemizde 5G yapısının bulunduğu Ar-ge amaçlı çalışan bir baz istasyonu mevcut. Ayrıca istasyondan yapılan açıklamaya göre de koronavirüsün 5G ile ilgili hiçbir bağlantısı yoktur.
Bazı Simülasyonlar
Bazı Avrupa ve Amerika ülkelerinde 5G teknolojisine dair yeni simülasyonlar yapıldı. Ancak açık ara İsviçre bu konuda önde. İsviçre’de şu ana kadar 200 tane 5G bulunan baz istasyonu var. Ülkemizde de bu teknolojinin bazı simülasyonları yapıldı. Ülkemizde bu teknoloji 2 GBPS hıza ulaşmayı başardı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 5G teknolojisi ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda kullanılacağı açıklandı.
5G Güvenli Mi?
Bazı şirketler yeni gelecek bu kablosuz bağlantıyı, depoladığı milyonlarca veri ve kişisel bilgiler ile hackerlerin tam hedefi olacağını öngörüyorlar. 5G üzerinde Lorraine Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’nden araştırmacılar bu teknolojinin bir güvenlik boşluğu oluşturduğunu gördüler. Bu durum sayısız saldırılar ile karşı karşıya kalınabileceğinin göstergesi. Gizlilik kısmında kimlik doğrulama hizmeti bulunmayan bu teknoloji ise siber saldırıların tam hedefi konumunda. Aslında 4G’den daha güvenli bir durumda bulunan 5G’nin yeterince güvenli olmadığı ortaya çıkıyor.