BIOS terimini açıklama ile başlayalım. Birçok kullanıcının duymuş olduğu ama anlamını dahi bilmediği BIOS teriminin açılımı Basic Input Output System olarak bilinmektedir. Bilgisayar teknolojisi üzerinde girdiçıktı (işlemci, ram, mouse, klavye vb) işlevlerini yerine getiren donanımları kontrol ederek, sistemin açılmasını sağlayan birimdir. Kalıcı olan bir yazılım olan BIOS, Rom bellekte saklanmaktadır. Anakartın birçok özelliğini kullanmamızı sağlaya BIOS, sistem ile donanımlar arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır.

bios1

BIOS güncellemesi, zaman içerisinde gerçekleşen donanımsal değişikliklerin uyumlu olarak sistemde çalışmasını sağlamak amacıyla ya da yeni donanımın tanıtılabilmesi amacı ile yapılan yazılımsal güncellemedir diyebiliriz. Uyumsuzlukların yaşanması durumunda karşılaşılan problemlerin giderilmesi de diyebiliriz. Mevcut olan anakart marka ve modeline göre firma, web sunucuları üzerinden en son BIOS güncellemesine ulaşmanız mümkündür. Sadece donanımsal olarak düşünmek bir bakıma doğru olsa da AR-GE çalışmaları, üretici firmalar tarafından yapılarak sistemsel güncellemelerle uyumlu olarak yazılım güncellemeleri çıkartmaktadır. Yeni bir sistemin performans artışı ve uyumu bu sayede de sağlanabilmektedir.

bios2

Gelelim konumuzun başlığında bulunan ”BIOS güncellemesi ne zaman yapılmalı?“ sorusuna. BIOS güncellemesi yapılması için illa ki bir donanımsal değişiklik olması söz konusu değildir. Yazılımların tam randımanlı olarak çalışabilmesi için dahi bu BIOS güncellemesinin yapılması söz konusu olmaktadır. Birçok anakart üreticisinin sunmakta oldukları hizmetler arasında yer alan BIOS yazılım güncellemesi yapmayı bilmiyorsanız bir profesyonelden yardım alarak yapabilirsiniz. Riskli bir işlem olduğu için yapacağınız küçük bir hata ya da işlem sırasında yarım kalan bir güncelleme, ana kartın bir daha kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilmektedir. Bir elektrik kesintisi dahi bu olumsuz sonuçları doğurabilir. Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekir ise anakart üretici sitesinde ya da kitapçıklarında bulunan donanım destek şeması gereği işlemci yükseltmek istiyorsunuz. Yalnız işlemcinizi yeniledikten sonra kurulu olan sistemin, yeni donanımı tanımadığını fark ettiniz ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Yeni donanım, anakart destek şemasında bulunuyor ise tek yapmanız gereken işlem BIOS güncellemesi olmalıdır. Bu sayede yeni donanım tanınacak ve performanslı olarak çalışabilecektir.

biosonecikan

Bu işlem için üretici tarafından sunulan yazılımları kullanarak bilgisayarınızın BIOS yazılım versiyonuna ulaşabilir, internet bağlantısı bulunan bir ortamda BIOS güncellemesini, bu yazılımlar yardımı ile yapabilirsiniz. Güncelleme işlemini yapmadan önce, mevcut bulunan BIOS yazılımının yedeğini almanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Buraya Tıklayarak Örnek bir bios güncelleme işleminin nasıl yapıldığını ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.